Начини за определяне автентичността на сребърните монети

Сребро – удивителен благороден метал, който притежава целебна сила. От древни времена до наши дни среброто се използва за направа на украшения, съдове, ритуални предмети. Водните резервоари на съвременните космически кораби също са покрити със сребро.

Първите данни за лечение на рани и язви със сребро датират от 17 век.

Среброто е и остава един от най-загадъчните метали. Магията на среброто се обяснява не само с неговия лунен блясък, мекота и пластичност, но и с неговите уникални антисептични свойства.

Сребърните монети са обект на инвестиция, както златните. Цената им зависи от вложения за тяхното производство материал и разходите за самото производство.

Понякога е оказано съдържанието на сребро в монетата, но реално не отговаря на посоченото.

В нашия век има майстори фалшификатори, които предлагат фалшиви сребърни монети.

За да не попаднете на фалшиви монети е добре да сте запознати с някои от начините за определяне на тяхната автентичност.

Като начало може да пробвате с магнит – среброто не се привлича от магнита. Този начин не дава 100 % гаранция, че пред вас е сребро или фалшификат, но ако сте отишли в магазина за да попълните своята колекция, на вас нищо не ви пречи да си носите магнит.

По такъв начин вие ще направите така да се каже предварителна експертиза, която, естествено, няма да се хареса на продавача.

Среброто се отличава с добра топлопроводимост. Поставена в ръката монета се затопля до вашата температура.

Поставена в гореща вода монетата от сребро става веднага гореща.

Намажете сребърните монети със сярна мазнина (продава се в аптеките), след няколко часа изтрийте със салфетка.

Ако мястото, на което е имало масло, е почерняло, то със сигурност монетите са от сребро.

Натъркайте тебешир върху монетата – ако той потъмнее, пред вас има сребро.

Друг сигурен начин за проверка на сребърните монети е с йод, но почернелите петна върху среброто почти не се почистват. Вие ще докажете, че монетата е от сребро, но ще я повредите.

За това този начин не се препоръча да го ползвате.

Качествените сребърни монети след време може да потъмнеят, но блясъкът им бързо се връща с помощта на специален крем за почистване на бижута.

Нискокачественото сребро няма отново да заблести.

You may also like...