Вълнени килими – килими без синтетика

Тяхната история е много дълга и започва преди около 8000 години, когато хората първо се научили да стрижат овце и кози, а след това се опитали да придобият умения как да тъкат тъкани от получената вълна. Измислени до голяма степен заради необходимостта от топлина и изолация – в превод думата килим означава „грубо одеяло“ – първите вълнени килими в крайна сметка се оказали отличен начин за поддържане на краката топли и за затопляне на домовете, тъй като са били окачвани и на стените. Един почти вечен продукт като вълната в тях ги прави много подходящи за употреба. Днес много хора предпочитат да имат постелки, които са направени от 100% вълна, незавсимо че може да бъдат някои от най-скъпите, предлагани на пазара. Но има много причини, поради които клиентите ги избират за своите домове.

Има ги в много и различни стилове и модели. Може да намерите традиционни ориенталски, персийски, турски вълнени килими, изработени от 100% вълнени влакна, и ще можете да ги закупите в почти всеки цвят или размер.

Понякога те са изработени от чиста вълна, или смес, често от синтетични и естествени влакна. Това може да ги направи по-малко скъпи, въпреки че много хора смятат, че включването на синтетични влакна намалява ползите от вълната. Синтетичните влакна, първо найлон и полиестер, а след това и акрил, бяха въведени в средата на 20-ти век, и много бързо завзеха част от пазарната ниша за вълнени килими, както на памучни или копринени. Те са по-евтини за използване и добре адаптирани към новите производствени процеси за създаване на подови покрития от тъкани. И все пак постелка, изработена от вълна се счита, че е по-ефектна и стилна – и това оправдава разходите за закупуването й.

Днес много хора предпочитат да изберат вълнени килими, специално за да избегнат наличието на синтетични влакна. Има доста противоречиви мнения по отношение на химикалите, използвани за създаване или поправка на постелките – някои считат, че тези химикали се освобождават във въздуха, който дишаме. Някои твърдят, че някои килими от синтетични влакна правят дома или офиса „токсичен”, и трябва да бъдат избягвани. Именно поради тази причина се е увеличило и има по-голямо търсене на подови покрития, изработени от вълна, която определено е естествено влакно.
Една от основните ползи от поставяне на вълнени килими е, че вълнените влакна имат ланолин – естествен средство против петна – който повишава устойчивостта към образуване на петна. Те са биоразградими и изработени от възобновяем източник, така че може да се нарекат и „зелени” килими. Вълната също се счита за качествено влакно поради неговата дълготрайност, но това може да варира в зависимост от качеството на влакната, които се използват.

You may also like...