Как да купим пердета?

Поставянето на пердета е чудесен начин да се подчертае декора на дома, както и да се осигури неприкосновеност на личния живот. С хиляди тъкани, различни по стил и цветови вариации, от които да избирате, със сигурност ще има такива, които може да паснат на всеки вкус. Въпреки че много хора харчат големи суми за завеси по поръчка, има и готови – те са лесни за намиране и са по възможностите на всеки бюджет.
Съвети:
1. Първо измерете прозорците. С помощта на ролетка снемете височината и ширината на всеки прозорец, който се нуждае от пердета. Решете дали искате да имате монтирани щори в или извън рамката на отвора и направете съответните измервания.
2. Изберете стил. В зависимост от интериора на вашия дом и функцията на стаята, в която имате намерение да се поставят завеси, можете да изберете по- всекидневен, полу-официален или официален стил. „Частични”, наричани още „кафе” пердета, на самостоятелни волани изглеждат страхотно в кухни – осигурявате уединение, без да блокирате изцяло светлината в стаята. Тежки, нагънати от тавана до пода завеси са най-подходящи за другите жилищни площи и трапезарии. Други популярни стилове включват винтидж – подходящи не само за кухнята, но и за всекидневната; съчетания на няколко различни цвята; с надиплена обшивка, която им придава нестандартен външен вид и др.
3. Изберете плат. Сатен, коприна, тафта и жакард придават по-официален вид и допълват особено добре традиционните мебели. Комбинацията от леки, ефирни материи с по-плътни структури също са добра идея. Фигуралните пердета обикновено са изработени от памук или смес с памук и могат да паснат добре във всяко помещение. Мрежести или на дупки завеси позволяват на светлината да прониква в помещенията, но не осигуряват добре неприкосновеността на личния живот.
4. Решете дали искате да са с ленти за окачване на корниз плюс пришита ширит лента за релса или да си купите плътни термо завеси-блекаут, коити позволяват пълно затъмнение на помещението. Те са най-подходящите за тежки завеси и за помещения, в които искаме малко уединение. Добър вариант в стаи, където се нуждаем от повече неприкосновеност на личния живот, като например спални. Тези висококачествени пердета избледняват по-бавно, предотвратяват навлизането на слънчева светлина в стаята и водят до повишаване на енергийната ефективност, като през лятото поддържат помещението хладно, а през зимата не позволяват да се изстудява и да става течение.
През последните години голяма популярност придобиха панел завесите – обикновено от фин муселин в изключително богата гама от цветове, удобни за окачване на ПВЦ-релса.
Пердетата може да висят от тавана до пода, или от началото/средата на стъклото на прозорец до края му – зависи какъв изглед искате да придадете на помещението – модерен, официален, или по-традиционен, селски. Трябва да прецените и дали ще използвате релси – подходящи, ако искате да имате два реда пердета – или тръбен корниз.

You may also like...