Конвектори – история

След тежък работен ден в офиса, единственото за което мечтаем е да прекрачим прага на нашия дом и да се потопим в топлината и уюта на нашето жилище. Включвайки телевизора, установяваме, че отново се очаква повишение на цените на електрическата енергия и парното. Питаме се, как да направим своето домакинство по-оптимално функциониращо, как да се лишим от остарели схващания, които водят до стесняване на семейния бюджет. Едно е сигурно – добрата информираност и реалистична преценка за нуждите на нашия дом е гаранция за по-икономичното разпределение на средствата.

Един ремонт често ни изправя пред избора – да сменя ли плочките в банята, да заменя ли старите радиатори с нова генерация конвекторен уред, ще има ли средства за топлоизолация, която да намали сметките ми за ток… И така нататък. Списъкът е дълъг.

В исторически план сходни, но не до там еднакви с нашето съвремие въпроси са се въртели в главата на Франц Сан Гали – пруски бизнесмен, роден в Русия, живял в Санкт Петербург, между 1855-1857. Той изобретява радиатора, който днес познаваме. Логичен напредък на това изобретение е конвекторната печка, която „измества” радиатора и заема челна позиция по познаваемост и потребителски интерес в днешни дни. Радиаторите и конвекторите са топлообменници, които прехвърлят топлинна енергия от една среда в друга. Основната цел и на двата уреда е отопление на пространството.

Говорейки за отопление, ще спра вниманието си на факта, че с настъпване на зимния сезон, по-големите сметки за ток са неизбежна реалност и често, затруднени в това да ги платим се питаме, така ли ще карам и следващата зима? Трябва да предприема нещо. Но какво?

В България, процента на домакинствата снабдени с услугите на топлофикация е малък, пренесен към мащабите на повечето европейски страни. Все повече домакинства се лишават от твърде скъпата доставка на топлина и спират вниманието си на алтернативни форми на отопление. Първи в изборните листи се нареждат климатиците и конвекторни радиатори.

Производителите и доставчиците за България са много. В буквалния смисъл, пазара е залят от изобилие на марки и модели. Разнообразието на отоплителни конвектори и климатици от всякакъв вид е огромно. Най-важно при избора на конвекторен панел за отопление например е, да се консултираме със специалист, който прецизно да изчисли квадратурата, която ще отопляваме и да ни даде информиран съвет какъв конвекторен уред е подходящ за нашето домакинство.

Най-добрата пропорция в избора на отопление е: високо ниво на безопасност и икономичност. Добрият избор е мъдрият избор, така че не пестете сили и време, в това да промените дома си.

You may also like...