Късогледство

Според офталмолозите, късогледството не е лечимо. То не се тълкува като заболяване, а аномалия на очната ябълка. Специалистите описват аномалията като вид издължаване на очната ябълка. Твърдят, че е това е обратимо почти на 100% заради рядката способност на очите да се възстановят след силно претоварване или някакво увреждане. За да може късогледството да бъде преодоляно и очната ябълка да се възстанови напълно, трябва да се въоръжите с търпение, защото е необходимо много време и правилно стимулиране.

Вероятно сте чували за възможността да се приложи лазерна операция. Тя, обаче, не коригира причините за късогледството, а само последствията. При тази операция се постига деформация на роговицата, за да се компенсира дефекта в зрението. Сигурно не сте обърнали внимание, но никой офталмолог не се е похвалил да се е подложил на подобна операция.

Късогледството е следствие на неправилния начин на живот и вредни навици на хората — дълго седене пред компютъра, носене на очила с неподходящ диоптър. Категорично е мнението, че очите няма да могат да се възстановят, ако непрекъснато се носят очила с диоптър, който принуждава очите да се адаптират към него.

Всъщност, късогледството се изразява в намалена острота на зрението. В този случай изображението се фокусира пред ретината, а по правило това трябва да се случва върху нея. Затова видимостта е добра на близки разстояния и лоша на далече.

Масово се предписват очила с минусов диоптър за коригиране на зрението. Това е бързото и ефикасно решение на проблема. Очилата, обаче, не допринасят с нищо за решаването на този проблем, напротив, могат да го задълбочат. Дори да се стигне до отлепване на ретината, глаукома или макулна дегенерация.

Установено е, че четенето реално причинява късогледство, което означава, че хората с по-високо образование по-често страдат от късогледство. Други вероятни причинители на късогледството са шума, храненето, недоспиването, пушенето и големия стрес.

Доказано е, че сладките храни повишават кръвната захар, а това води до появата на късогледство.

You may also like...