Плътни пердета – начин за пестене на енергия

Плътни пердета са били използвани във Великобритания по време на Втората световна война, за да се скрие вътрешното осветление в домовете от нацистките самолети. Ако немски пилот видел светлина, идваща от сграда, вероятността да бъде бомбардирана тази сграда била голяма. Втората световна война отдавна е свършила, но се оказало, че плътните завеси имат и други приложения, включително спестяване на пари от сметките за отопление и охлаждане.

Те имат три основни функции: блокират светлината и шума и водят до намаляване на разходите за енергия.

1. Поставянето им спира светлината.

Някои марки плътни пердета може да задържат до 99% от светлината. Хората, които работят през нощта, може да страдат от здравословни проблеми, дължащи се на техните необичайни навици за сън. Този вид завеси може да създадат атмосфера на нощ и да помогнат за намаляване на тези здравословни проблеми. Тези, които живеят в северни градове, където понякога са изложени на слънцето в продължение на двадесет или повече часа на ден, може да се възползват от поставянето им. Плътни пердета също могат да бъдат използвани, за да се създаде пълна тъмнина в стаята, когато си правите вечер за домашно кино.
2. Намаляват шума.

Има модели завеси, които могат да изолират до 40% от шума. Този фактор е много важен, особено ако работите през деня вкъщи или обичате да си лягате по-рано.

3. Спестяват енергия.

Окачването на плътни пердета може да задържи топлината в дома през зимата и да препречва проникването на светлина и топлина през лятото. 10-25% от загубата на топлинна енергия е чрез прозорците. Завеси с по-гъсти и стегнато изтъкани нишки могат да ограничат тази загуба от 25% и да помогнат за намаляване на вашите сметки за битови услуги.

Колко струват и къде може да ги намерим? По-висок клас плътни пердета са малко по-скъпи. Въпреки това, може да ги откриете и на разумни, достъпни за всеки цени. Почти всеки по-голям магазин за обзавеждане на дома ги предлага. Освен в магазините може да ги намерите и поръчате и онлайн – с възможност да подберете от стотици предложения.

Плътни пердета често са предпочитани за по-големи прозорци. Сенници и щори са добър начин за покриване на по-малки отвори. В зависимост от марката и плътността, ако сравним, то ползите са за плътните завеси. Щорите не са толкова полезни по отнощение отопление и охлаждане, но ви дават предимството да контролирата светлината, която влиза в стаята. Те са страхотни за един фотограф или всеки художник, който работи с различни нюанси на светлината.

Как да ги окачим? Като обикновени завеси. Тъканта трябва да бъде правилно разположена така че блокира светлината. Уверете се, че корнизът или релсата осигурява на пердето достатъчно пространство за покриване на двете страни на прозореца.

Имат ли минуси? Някои компании правят своите плътни пердета с винил, материал, който според някои носи риск за здравето. Но на пазара има такова огромно разнообразие, че ще имате голяма възможност за избор. На най-подходящите за вас.

You may also like...