Пет съвета при подбор на интериорни врати

Класификацията на видовете врати започва още в момента на тяхното производство. Според типа изработка всички видове интериорни врати се подразделят на масивни и комбинирани (включващи в себе си различни части). Решението, кой вид ще отговаря най-добре на дома Ви е изцяло Ваше, или на интериорния дизайнер, който сте наели.

Грубо ориентиране в цените невинаги е възможно, тъй като понякога комбинираните интериорни врати са по-скъпи от масивните. В повечето случаи определящите цените фактори са обработката на дървения материал и дизайна на самата врата.

Масивните врати са „малцинство” на пазара. В Европа, например общият брой на вратите от дървен масив са едва 5% от общия обем на произведените врати. В България, комбинираните врати, по традиция са значително повече, но от няколко години насам тази тенденция започва да се измества в полза на масивните интериорни врати.

Комбинираните интериорни врати – като правило представляват сложна инженерна конструкция, оптимизирани да издържат на механични натоварвания и да са устойчиви на различни атмосферни влияния. За изработването им се използват най-различни материали – ПДЧ, парчета дърво, шперплат и т.н. В тази конструкция пластовете дървесина са разположени по начин, по който всеки отделен слой „дърпа” в различна посока.

В резултат на което се получава своеобразна уравновесеност на конструкцията. Следва покритие с фурнир от твърда дървесина (дъб, ясен, бук) или ламинат (изкуствено покритие). Твърдата повърхност на комбинираните врати ги предпазва от драскотини и вдлъбнатини, които биха могли да се получат по време на експлоатацията.

Всички интериорни врати от чист масив, колкото и качествено да са направени, са, образно казано, по-капризни и се нуждаят от повече грижи и поддръжка. Характерна особеност на тези врати е – „живият” материал, дървото „диша”. Именно тази характеристика прави масивните дървени врати толкова желани.

Това им свойство обаче, кара дървеният блок да изменя обема си в зависимост от температурата и влажността на въздуха в съответното помещение. Масивните врати, без съмнение са по-престижни, но както вече казахме, са по-капризни и не толкова практични.

You may also like...