Пет полезни факта за интериорните врати

При избор на интериорни врати трябва да се имат предвид някои особености на различните видове.

1. Основни видове по начин на отваряне:

– Летящи – най-разпространения вид . Предимства – трайно платно, в конструкцията няма неустойчиви детайли, добра звукоизолация, лесно монтиране. Състои се от 1 или 2 крила. В зависимост от посоката на отваряне на едностранните врати те се разделят на леви и десни.

– Плъзгащи – при отваряне крилото на вратата се движи настрани. Разработени са еднокрили или двукрили. Предимства: съществено икономисване на пространство, красиво е помещение с такива врати при големи дебели стени, могат да се закрият големи пространства.

– Хармоника – състоят се от тънки ивици, които при отваряне се събират. Чрез тях се икономисва място,оригинален външен вид, възможност да се преградят големи пространства.

– Въртящи се – движат се в кръг около оста си. Предимства: заемат малко място, могат да се поставят в малки отвори, не провисват, отварят се на различни страни, спонтанното отваряне е невъзможно.

2. Свободно място – основен фактор при избор на начина на отваряне на интериорните врати.

Летящите интериорни врати в малки помещения се отварят навън. В големите помещения могат да се отварят на тази страна, където свободното място е повече.

Ако свободното място е малко, използват се плъзгащи или въртящи се врати.

За правилния избор на вида врата и нейното вписване в интериора ще ви помогне дизайнер.

3. Функционалността и свойствата на вратата зависят от нейните аксесоари.

За да се отварят летящите врати в желаната посока, са монтирани с панти. Въртящите се врати нямат панти.

За плъзгащите се врати се използва специална дръжка и ограничители, за да се предпазят от повреда.

Специалистите от фирмите, занимаващи се с производство на интериорни врати, са запознати с всички съвременни аксесоари и особеностите за монтирането им. Те могат да изберат оптималния модел и да го поставят в кратък срок.

4. Най-леки са вратите, направени от МДФ. Покритието им имитира натурално дърво. Има различни размери с различно предназначение.

5. Интериорните врати са основно ламинирани или с фурнир. За съединяване на детайлите не се използва лепило. Ламината, който покрива платното, имитира натурална дървесина.

В услуга на клиентите фирмите могат да изработят и желания от тях модел.

You may also like...