Симптоми, диагностика и лечение на глаукома?

Какви са най – често срещаните симптоми, по които можете да разпознаете болесста?
Първият знак често е загуба на периферна или странична визия . Това може да остане незабелязано до края на болестта. Ето защо глаукома често се нарича „промъкнат крадец на зрението“.

Един от начините за ранно диагностициране на глаукома са профилактичните прегледи с очен специалист. Препоръчитлно е това да се случва на всеки 1 до 2 години.

Друг признак на заболяването е повишаването на вътрешно очното налягане. В тези случаи може да имате внезапна болка в очите , главоболие , замъглено зрение или появата на халос около светлините.

Ако имате някой от следните симптоми, потърсете незабавна медицинска помощ:

Виждате халос около светлините, загуба на зрение, зачервяване на окото, гадене, повръщане или болка в очите

Как се диагностицира?

Вашият очен лекар ще използва капки, за да отвари и разшири вашите зеници. След това ще тества зрението ви и ще провери очите ви. Той ще провери оптичния ви нерв и ако имате глаукома, това ще изглежда по определен начин. Той може да направи снимки на нервите, за да му помогне да следи болестта с течение на времето. Той ще направи тест, наречен тонометрия, за да провери налягането на вашето око. Ако е необходимо, той ще направи и визуален тест, за да разбере дали сте загубили вашата страна или периферна визия. Тестовете за глаукома са безболезнени и отнемат много малко време.

Как се третира глаукома?

Вашият лекар може да използва капки за очи, лазерна хирургия или микрохирургия, за да намали налягането в очите.

Капки за очи. Те или намаляват образуването на течност в сте алергични.

С лазерна операция. Тази процедура може леко да увеличи потока на течността от окото за хора с глаукома с отворен ъгъл. Той може да спре блокирането на течности, ако имате ъгъл на запушване на глаукома

Микрохирургия. При процедура, наречена трабекулектомия, лекарят създава нов канал за източване на течности и облекчаване на очното налягане. Понякога тази форма на операция на глаукома се проваля и трябва да бъде преработена. Вашият лекар може да имплантира епруветка, за да помогне за източването на течност.

You may also like...