Скъпо ли излизат пелетите за огрев?

pelletsКакто и да го погледнем, зимите у нас са мразени не толкова заради климатичните условия, колкото заради скъпото електричество. Така, отоплението става особено голям проблем за всяко едно домакинство и разумните хора, естествено, предпочитат да търсят алтернатива на електрическите печки, духалките и климатиците. Точно като такава алтернатива на преден план излизат пелетите. В тази връзка, следващото нещо, което едно домакинство трябва да прецени, е темата пелети цени. Колко наистина би ни струвало отоплението през зимата, ако решим да захранваме камината с пелети? Има ли точен отговор или поне приблизителен на въпроса „Какви са осовните пелети цени на пазара?“…Точно с тази тема ще се запознаем днес.

Ако погледнем на пелетите като на традиционен дървен материал, разбира се, лесно и бързо стигаме до извода, че те ще са скъпи. Но тук идва и частта с „НО!“. В действителност, никой не твърди, че цените на пелети не са особено ниски, но за разлика от дървата, които изискват големи количества, пелетите имат по-висока калорийна стойност, което и намалява необходимостта от огромни количества на сезон, на година и т.н.

Според направените проучвания, на каквито и пелети цени да попаднете, ако сте с камина и тя може да затопли поне половината апартамент, което за много домакинства е напълно достатъчно, цената за отопление на един зимен сезон ще спадне с около поне 35% по сравнение с цената, която бихте заплатили за електрическа енергия. Почти същите са стойностите и ако сравняваме отоплението с пелети и дърва. Дървата наистина излизат скъпо, а и да не забравяме, че те са все по-често ограничавани като разрешаемо количество за определен период на човек или на предприятие.

С така направените изводи и заключения, цените на пелетите звучат доста по-ниски, не мислите ли? Ами замислете се и през идната зима тогава с какво е по-добре да се отоплявате и вземете правилното, умното решение!

You may also like...