Тънкости при избора на килими

От дълбоки времена хората са мислели как да покрият пода, за да си осигурят топлина. Кожи от животните са били най-подходящи в ония отдавнашни времена. После те усвоили тъкачеството и в дома се появили килимите. Много бързо са оценени техните предимства и те станали важен елемент от домашния уют. Така тези покрития са винаги на мода.

Много често ни се иска да разнообразим нещо в интериора. Първото, за което се сещаме е купуване на нова постелка за пода. Това става най-лесно в сравнение с всеки друг ремонт, макар и малък.
Когато са известни показателите, на които трябва да отговарят килимите, покупката е лесна.

Всеки от нас, когато купува новото покритие, най-напред поглежда неговия дизайн и това как той ще се съчетае с другите елементи на интериора. Тук са важни и размер, цвят, форма. Изделията с малки размери много добре разделят стаята на зони, а голямото изделие е централен организиращ елемент. Сега са много популярни овалните килими. Тази форма зрително разширява пространството и е добре да се предпочитат за малки стаи.

Обърнете внимание и на избора на цвета. Той трябва да се съчетава с фона на стаята.

Трябва да се замислим и за материала, от който са направени изделията. Разбира се, отдавна са предпочитани тези от естествени влакна. Памукът има добра топлопроводимост и поглъща влагата.

Изделията от вълна са класика и са актуални навсякъде и винаги. Те осигуряват топлото в дома, подчертават статуса на собственика, поглъщат излишната влага от въздуха. Вълната лесно ще я познаете – достатъчно е да прокарате ръка по повърхността и ще усетите нейната мекота.

Плътността на килимите е друг важен показател за тяхното качество. Колкото тя е по-голяма, толкова и качеството е по-добро. Това оказва влияние на това, колко добре ще понесе изделието деформация и повреди.

Обърнете внимание и на качеството на завършителните работи по изделието. Трябва да е добре обработено за защита от молци, влага и да не се създава статистично електричество. Всички заводски модели сега преминават такава обработка.

Цената на килимите е важна до толкова, до колкото ви позволява бюджета. Тя е пропорционална на качеството. Изделията ръчна изработка са много по-скъпи от заводските.

You may also like...