За уютна обстановка – акустични панели

Непрекъснато хората се снабдяват с нова съвременна електроника за музика, домашно кино и очакват да получат желаното удоволствие от ползването на придобивките си. Не всеки знае обаче, че качеството на звука, неговата чистота зависят не само от качеството на оборудването и правилното разполагане на колоните. До голяма степен това се определя от формата, размерите и вида на помещението, където се поставя цялата тази техника.

Не са малко случаите когато клиентите, останали доволни от резултата при тестване на звуковите уредби в стая за прослушване, включвайки оборудването у дома, изпитват разочарование. Няма място за отчайване – да се създаде благоприятна за звука обстановка в домашни условия е напълно реално. Именно за това са направени акустичните панели.

В зависимост от вида, те поглъщат звука или го правят отчетлив и приятен за възприемане. Това е особено важно за помещения за прослушване на музика, кинотеатри, театри, учебни аудитории, както и за домашните кино и звукови уредби.

В стаите, където стените са украсени или направени от твърди материали – дървена ламперия, пластмасови и от МДФ декоративни елементи – най-често се създава ехо: звукът многократно се отразява от стените или пода и тавана, в резултат речта се оказва неразбираема, а музиката се слуша с много лошо качество.

Отначало най-лесният начин за подобряване акустичните характеристики на помещението е било направата на така наречените окачени тавани. Тези панели притежават свойството да поемат звуковите вълни и да създават благоприятна за слуховото възприемане обстановка. Сега за осигуряване на добър звук в помещението се използват не само акустични панели за таван, но и акустични панели за стени.

За тяхната изработка се използват различни материали. Най-разпространен материал е стъклената вата. Лицевата повърхност на изделието се боядисва или покрива с текстил. Тези акустични панели притежават добра твърдост, отлична топло- и звукоизолация, но техният външен вид не винаги позволява да се направи стилно и оригинално оформяне на помещението.

Привлекателен дизайн и отлично шумопоглъщане притежават акустичните панели от МДФ, облицовани с естествен фурнир от ценни дървесни видове. Изделията се правят както с гладка, така и с релефна повърхност, а направена с висококачествено оборудване перфорацията поглъща звука и предава на панелите декоративен вид. Формите на перфорацията могат да бъдат хоризонтални или вертикални.

You may also like...